2011. október 11., kedd

Még mindig kiváncsi ez a Bombi!

Közeleg az idő, hogy újra visszatérhessek vállalkozásomhoz. Egy hónapon belül bizony 2 éves lesz a kicsi lányom, s ez azt is jelenti, hogy már nem leszek jogosult GYED-re, csak GYES-re. Viszont mellette újra jöhet a magánbiznisz. :) Az eddigi termékeimet pedig szeretném gyöngyösökkel bővíteni.

Több "alkotó ismerősömmel" is beszélgettem már a mai kérdésről, s kiderült nem csak engem érdekel a dolog. Kényes téma, de azt hiszem, muszáj róla beszélni.

S hogy mi a téma?

ÁRKÉPZÉS. Te mi alapján árazod be termékeidet?
 Ha nem árulsz, biztos vagyok benne, hogy akkor is van elképzelésed, hogy mit is kell beleszámolni, s mit nem.

Kiváncsian várom a válaszaitokat!

4 megjegyzés:

  1. Én gyűjtöm a gondolataimat... megosztom majd Veled nem sokára! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát, szerintem minden hozzávalót, mint anyagköltséget be kell számítani, s meghatározni egy óradíjat, ami alapján a ráfordított időt is elszámolhatod.
    Az óradíj necces kérdés, hisz minél gyorsabban vagy kész, annál ügyesebb vagy, ezt viszont ki lehet küszöbölni egy minőségi, magasabb óradíj alkalmazásával.
    Hogy az mennyi? Fogalmam sincs...

    VálaszTörlés
  3. Nekem megvan, hogy hogyan számolok, igazából azért tettem fel a kérdést, mert arra vagyok kiváncsi, hogy mások hogyan csinálják.
    Az anyagár természetesen benne van, de nem óradíjjal számolok, mivel ahogy írtad, az elég sok mindentől függ, hanem egy-egy darab elkészítésére kalkuláltam ki egy összeget, amennyiért hajlandó vagyok megcsinálni.
    Illetve folyamatosan nézegetem más alkotók árazását, ami szintén csak támpont lehet, mivel nagy a harc a vevőkért nem kevesen jóval alááraznak. Bár az nem tudom, miért jó neki, hogy fillérekét dolgozik órákat...Biztos roppant pozitív érzés számára, hogy tőle vesznek, még akkor is, ha nem éri meg. :)

    VálaszTörlés
  4. Én sem áraznám alá, mert ez üzlet is amellett, hogy önkifejezés!:)

    VálaszTörlés