2011. július 21., csütörtök

Mai micsoda: kásagyöngy és delica

Elsőként ezeket az ici-pici gyöngyöket mutatom be. Méretük miatt nem darabonként vásárolhatóak meg, hanem kis tasakokban, esetleg csőben. Az utóbbi nagyon praktikus, hiszen felbontás után is könnyű benne a tárolás. 5grammos vagy 10 grammos kiszerelésben kaphatóak általában. A mennyiséget illik feltüntetni a zacskón. Persze, nem mindig van rajta. :)
A pici, kerek gyöngyöket hivják KÁSAGYÖNGYnek. Hogy mennyire pici, és mennyire kerek, illetve mennyire egyformán pici és kerek, az nagyban függ a minőségtől. Ha igazán szabályos gyöngyre van szükségünk, akkor a drágább japán gyöngy való nelünk. Ha a munkadarab nem kívánja meg az egyforma gyöngyöket, akkor érdemesebb a jóval olcsóbb kacat-gyöngyöt választani (én nevezem így), méd in csájna, vagy akárhol. :)
És mi is a DELICA? Hengeres kásagyöngy, olyan mint egy kicsike cső. Méretéhez képest nagy a lyuka, így többször könnyen át lehet rajta fűzni a cérnát v. damilt.Japánból származik.
Vagyis MINDEN DELICA KÁSAGYÖNGY, DE NEM MINDEN KÁSAGYÖNGY DELICA. Vili? :)
Hogy még tovább fokozzam a fokozhatót, és feszítsem a feszíthetőt. Méretezve is vannak. Miként is? A kásagyöngyöket általában nem mm-ben méretezik, hanem kódszámuk van. Ez a kód is mm-en alapul, hogy pontosan mekkora, az gyártónként változik. A lényeg: Minél nagyobb a kód, annál kisebb a gyöngy.  A leggyakrabban használt méretek a 15/0, a 11/0 és a 8/0. Delicaból amúgy nincs annyi méret, mint a sima kásából, de a sima kásából sem gyakran használják a többi méretet. :)
Erről ennyit. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése